Времеплов

Према записима Милана Ђ. Милићевића школа у Крепољину отпочела је са радом 1850. године. Прва школска зграда налазила се на месту где је данас месна канцеларија. Заслуге за изградњу школске зграде и њен рад имао је Илија Савић који је поред школске зграде посадио и две липе, од којих једна и данас траје.  Нова школска зграда подигнута је 1929. године и састојала се од три учионице, сале и четири просторије које су служиле за смештај учитеља и као канцеларија.

Почетком шесдесетих година почела је доградња нових шест учионица уз учешће мештана Крепољина и у раду и у новцу. Прве ђаке нове учионице примиле су школске 1963/64. године, а комплетна зграда завршена је у пролеће 1969. године.

Потребе за већим и функционалним простором задовољене су даљом доградњом која је отпочела 1978. године при чему је дограђено пет нових учионица и фискултурна сала са пратећим просторијама. Тада је у целој школској згради уведено централно грејање. Све ово је стављено у функцију 1. септембра 1979. године.

Последње деценије прошлог века као и почетак 21. века обележило је функционисање школе у пуном обиму, међутим због недостатка финансијских средстава није било значајнијих могућности за реновирање и адаптацију школског објекта осим за реконструкцију крова на старом делу школе и основно одржавање.

На конкурсу за унапређење енергетске ефикасности  који је расписало Министарство рударства и енергетике нашој школи је одобрен пројекат и средства у износту од 15.000.000,00 динара за реконструкцију и санацију целог школског објекта. Општина Жагубица у овом пројекту учествује са износом од 7.000.000,00 динара тако да је укупна вредност пројекта 22.000.000,00 динара.

А онда су отпочели радови…

  • Постављени су нови алуминијумски прозори и улазна врата
  • Урађена је изолација каменом вуном
  • Урађена је нова фасада
  • Одрађен је део лимарских радова

  • Предстоји нам још замена кровне конструкције на фискултурној сали и делу школе који је покривен салонит плочама
  • Реконструкција фискултурне сале

Овако крепољинска школа изгледа сада

Стара школска зграда засијала је у пуном  сјају

Захваљујемо свим појединцима  који су дали свој допринос да се овај посао заврши, као и локалној самоуправи која је подржала и суфинансирала овај пројекат.

Сви су јако срећни због своје школе, ученици, родитељи, наставници, мештани…

Ефекти ће бити вишеструки. Нови прозори и изолација учиниће да уштеда енергије буде значајна што оставља могућности за даље адаптације ентеријера, набавку нових и савременијих наставних средстава и квалитетнији рад.

Крепољинска школа названа је светлом међу брдима, нека сија у времену које долази и осветљава путеве сазнања будућим генерацијама.