Дани биља и гљива 2015

Ове године, Еколошко друштво „Студенац“ из Крепољина, организовало је десету манифестацију „Дани гљива и биља Хомоља“. Уз помоћ, пре свега Миколошког друштва Србије, локалне заједнице, образовних установа и Tуристичке организације. Велико богатство које нетакнута природа Хомоља несебично нуди одувек је мамило многе истраживаче, љубитеље природе да посете овај крај и упознају најразличитије врсте гљива и самониклог јестивог биља. Прва окупљања била су мањег обима, углавном стручњака, миколога и ботаничара који су укључивали заљубљенике и нарочито децу. Интересовање је расло, обогаћивали су се садржаји и све се претворило у својеврсни фестивал гљива. На овогодишњој изложби могло се видети преко 120 врста гљива и на десетине врста самониклог, јестивог биља, обзиром да је ове сезоне влажна клима била наклоњена гљивама.

Посебан значај манифестације огледа се у едукацији деце како да се односе према гљивама и природи уопште, јер је један од задатака и обавеза организатора да учећи младе нараштаје да воле и чувају дарове проироде сачувају оно што им је природа несебично дала.

“Да се односе према гљивама са уважавањем, говоримо свима, чак и онима који их познају. То и деци говоримо када наилазе на гљиве, која им печурка није потребна, не треба да је беру и да је уништавају, разбацују по шуми, она ће сама наћи време и место где ће да се развије. Печурке не треба шутирати, а са свима њима, јестивим, нејестивим и отровним, треба се односити са уважавањем. Природа зна да нас опомене, као што нас је прошле године опоменула неколико пута, зато што смо ми немарни према њој. Бацамо смеће у природу, које у неком тренутку направи велике бране, као даброви што праве бране, тако и ми направимо и онда настану поплаве. Природа нама узвраћа онако како ми њој дајемо. Ако јој дајемо лоше, добићемо лоше, зато се према њој требамо понашати са уважавањем, са пажњом, да не бацамо ништа непотребно. Направили су људи разне ствари за смеће, не треба их остављати у природи. И то је највећа вредност ових манифестација“, рекао је Петар Шкрбић, Миколопшко друштво Србије.

Микица Петровић, једна од организатора и члан Студенца, посебно је истакла књигу Дарови природе која је циљано публикована на првом јубилеју манифестације.

„Оно што је важно, то је да смо на овај начин покушали да од заборава отргнемо најразличитије згоде и незгоде које су се за протеклих десетак година дешавале, али највећи акценат је наравно посвећен биљу и гљивама које у Хомољу расту. Почело је са једном идејом да се најпре спискови гљива који су на предходним изложбама били нађу негде и постану доступни широј јавности, али касније су се садржаји додавали, обогаћивали и данас имамо једну праву збирку различитости, а опет све у складу са даровима природе, какав је и назив књиге“, истакла је Микица Петровић, члан Еколошког друштва „Студенац“.

Овом публикацијом дат је допринос обележавању јубилеја манифестације али она представља и основу за даље изучавање, а пре свега очување, богатог биодиверзитета Хомоља.

Пажњу и дивљење посетилаца изазвала је и еколошка трпеза на којој су се нашли специфични производи, попут палачинки са наном и матичњаком, похованог цвета бундеве, као многих других јела спремљених од различитих врста гљива.

Последњи садржај Дана гљива и биља Хомоља који су ове године први пут одржани у простору реновираног Дома културе у Крепољину, био је културно уметнички програм, за броје госте и мешатане, који су приредили Културно уметничка друштва Хомоље из Жагубице, Младост из Крепољина и Влашко коло из Осанице и Извор из Лазнице.

Галерија слика са манифестација предходних година: